Dünyada turist sayısı 1 milyarı aşarken, bu turistlerin yüzde 88'i destinasyon tercihlerinde gideceği yerin yemeklerine önem veriyor. Seyahatlerini lezzet duraklarına göre yapanların sayısı hızla artarken, Türkiye de Anadolu mutfağını dünyaya açmaya hazırlanıyor. Türkiye gazetesinden Damal Peker'in haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı, gastronomi konusunda hem Türkiye'de hem de dünyada farkındalık oluşturmak için etkinlikler düzenleyecek.
ANADOLU MUTFAĞININ ZENGİNLİKLERİ DÜNYAYA YAYILACAK
Türk gastronomi sektörünün önde gelen şef ve yöneticileriyle toplantılar düzenleyip, yeni projeler geliştirmek isteyen Bakanlık, ilk olarak yöresel kitapların hazırlanması için çalışmalar yürütecek. Bu şekilde Anadolu mutfağının zenginlikleri dünyaya yayılacak. Ardından dünyanın önemli şeflerini Türkiye'de ağırlayarak, gastronomi şovu düzenleyecek Bakanlık; bu yönde konferanslar düzenlemeyi de planlıyor.
GASTRONOMİDE EN BÜYÜK PAY YEME İÇMEDEN
TÜRSAB'ın Gastronomi Turizm Günlüğü'na göre; Türkiye, turizm gelirleri içinde en büyük payı yeme içmeden alıyor. 2014 yılında turistlerin Türkiye'de yaptığı harcama içinde yemeğin payı, yüzde 19-20'lerde. Bu dönemde gelen turistlerin yeme içmeye harcadığı miktar ise, 58 milyar 845 milyon doları buldu. Turist başına 828 dolar olan harcamanın 157 doları yeme içmeye gitti. Hedef, gastronomi turizmi ile bu rakamı 250 dolara çekmek.